Reklama
 
Blog | Jakub Bachtík

Na Václaváku se má bourat. Už zase.

Shrnutí měsíc probíhající kauzy: Demolice na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice.

V červnu letošního roku povolil magistrát další demolici cenného domu na Václavském náměstí, kde tak postupně mizí celé bloky starých domů. Radikální zásah v pražské památkové rezervaci přitom nemá vážný důvod – kromě zájmů investora.

Po nedávném schválení demolice historického domu v Revoluční ulici je tu další příklad zbytečného bourání cenného a zdravého domu v památkové rezervaci. Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu pražského Magistrátu vydal závazné stanovisko, ve kterém souhlasí s demolicí domu čp. 1601-II na nároží Václavského náměstí a Opletalovy ulice.

Dům byl postaven v roce 1880, přičemž původně šlo o velkorysou, výstavní novorenesanční stavbu. Jeho dnešní podoba nicméně pochází až z roku 1920, kdy došlo k – rovněž velkorysé – modernistické přestavbě. Ta ale kvalitám starší stavby nic nedluží, takže dům je dnes ukázkou špičkové prvorepublikové modernistické architektury. Navíc v sobě skrývá řadu dochovaných historických detailů a cenných prvků, které často pocházejí ještě z původní novorenesanční stavby. Cenu domu podtrhuje i to, že stavba nemá vážné poruchy, staticky je zcela v pořádku a bez problému slouží svému účelu. Není proto divu, že Národní památkový ústav – odborný garant památkové péče v Praze – ve svém stanovisku demolici domu jednoznačně vyloučil.

Reklama

Magistrátní úředníci ale rozhodli jinak. Památkový odbor dal nepochopitelně demolici zelenou, a to způsobem, který je přinejmenším zvláštní. Ve vydaném rozhodnutí není uveden referent, který za něj zodpovídá, a součástí jeho textu je několik stran, které jsou doslovně převzaty z vyjádření předloženého investorem. Úřad zodpovědný za hájení památek a veřejného zájmu dal evidentně přednost zájmům investora (neprůhledná firma Realty IV., a.s.) navzdory stanovisku nezávislého NPÚ.
Odbor Magistrátu navíc demolici povolil i přes to, že znal záměr investora nahradit pětipatrový dům devítipodlažní novostavbou. Velikost stojícího domu přitom respektuje meziválečnou regulaci náměstí, která byla v jeho horní polovině založena na principu dominance budovy Národního muzea a jeho nárožních věží. Plánovaná novostavba (jejíž návrh investor odmítá zveřejnit) ale tento koncept porušuje. To je urbanistická chyba, která může mít nedozírné důsledky.

Zásadní ale je především to, že se jedná o cenný historický dům, který je součástí jednoho z nejvýznamnějších prostranství Pražské památkové rezervace patřící na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Jde tedy o místo, kde je demolice kvalitních historických domů již z podstaty ochrany vyloučena.

Je alarmující, že se nejedná o výjimečný exces, ale o potvrzení nebezpečného precedentu pro zacházení s historickými domy v památkové rezervaci. Jenom menší část z nich je totiž zapsána na seznam kulturních památek (na Václavském náměstí je to jen 18 z 58 domů!). Zbylé stavby jsou chráněny pouze statusem památkové rezervace – statusem, který chránil i dům na nároží Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Magistrát ale už několikrát ukázal, že pravidla památkové rezervace ve svých rozhodnutích nehodlá respektovat. Vzato do důsledku, můžeme za potenciálně ohrožený považovat každý ze stovek domů na území pražské památkové rezervace, které nejsou výslovně chráněny: jsou z nich pouze dočasně zastavěné lukrativní parcely na prodej developerům.
Nejde přitom o velkou nadsázku. Podobné demolice už v mnoha případech běží. Až na fasádu byl zbourán hned vedlejší dům v Opletalově ulici. Masivně se bourá v bloku mezi Jindřišskou, Panskou, Příkopy a Václavským náměstím. A developeři postupně začínají sjednávat demolice historických domů i v Truhlářské, Peterské a na dalších místech historické Prahy.

Je zřejmé, že „památkový“ odbor Magistrátu vedený Mgr. Janem Kněžínkem na ochranu památek v Praze rezignoval. Místo toho se spolupodílí se na cíleném trendu demolice historických budov, slučování historických parcel a jejich zástavby naddimenzovanými developerskými projekty. Tomu přitom v Praze nebrání žádné podmínky stanovené pro výstavbu v rezervaci, ani podrobná regulační pravidla. Dá se tedy očekávat, že zpráv o mizejících památkách bude přibývat.

Osud domu na Václavském náměstí nicméně zatím zůstává otevřený. Záměr vzbudil negativní odezvu veřejnosti i pozornost médií. Na začátku prosince navíc označila památková inspekce MK ČR rozhodnutí Magistrátu za nezákonné a dá se čekat, že ministerstvo jej zruší. A důležité slovo tu má také stavební úřad na Praze 1, který musí vydat povolení k demolici.

I tak se ale nelze nezeptat: bude mít někdy Praha pro zacházení s památkami nějaká pravidla, nebo se bude o každý dům handrkovat s občanskou společností?